Nalákaly mne články na zimolez kamčatský (např. z
http://www.ekozahrady.com/). Někde ho najdete pod názvem Kamčatská borůvka, ale borůvkovou chuť od ní určitě neočekávám. Chci jej do zahrady, protože je to nevšední, zajímavá rostlinka a plody obsahují hodně rutinu, který bych měla jíst. Navíc nepotřebuje rašelinu, roste všude a hodí se do ekozahrad.
Jen je potřeba ji umístit spíše někam do kouta, protože už v létě shodí listy (pochází ze Sibiře, kde léto končí brzy).
Doplněno po letech: u nás rozhodně neshazuje listy tak brzy. Stačí jej v létě občas zalít.
Do zahrady jsou potřeba rostlinky minimálně dvě, kvůli cizosprašnosti. Navíc některé se vzájemně opylují lépe, některé hůře, ale informace které ke kterým se špatně shánějí. Já jsem našla jen tyto informace:
Dobré opylování: Amur a
Altaj,
Blue Belle a
Berry Blue, Dlinnoplodnaya a jedna z (
Chelyabinka,
Izjuminka, Chernichka, Sineglazka).
Špatné opylování: Tundra a Borealis.
Většina stromků začne plodit až po třech nebo čtyřech letech po zasazení a plody často sežerou ptáci, pokud si je neochráníte. Právě kvůli dlouhé době začátku úrody považuji za důležité si vybrat opravdu dobrou a chutnou odrůdu. Ale teď, babo raď, neboť odrůd je opravdu opravdu hodně a čert aby se v nich vyznal.
Podařilo se mi najít zajímavé internetové zdroje se spoustou informací:
http://www.plnazahrada.cz/karta-zimolez.php
www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=36575
A prošla jsem další internetové zdroje a trochu ty odrůdy seřadila podle popsané chuti (ještě jsem je nejedla, opravdu jen píšu, co jsem kde našla).
Sladké a velmi dobré
Amur - harmonická chuť, jedny z nejchutnějších, dozrává koncem května, nejsou tak kyselé. Nejsou hořké, jsou trochu méně úrodné. Prý výrazné borůvkové aroma.
Altaj - oblíbený, nejvhodnější u nás, dozrává v polovině května a má výrazné borůvkové aroma.
Amazonka - prý dezertní chuť, dobrá a sladká.
Borealis - slaběji rostoucí keře s menší úrodou, vhodné pro přímý konzum, sladká dezertní chuť, špatně skladovatelné.
Bažovskaja - prý výborná chuť, květy odolné vůči jarním mrazům a lépe snáší sucho a horko.
Čeburaška - dezertní chuť, postupné zrání. Prý s borůvkovém aromatem, je odolná suchu.
Dlinnoplodnaya - užitková odrůda, velké sladké plody, bez hořkosti.
Duet - odrůda sladká, bez hořkosti, roste pomalu, dozrává na přelomu května a června.
Karamel - raná odrůda, brzy plodí, dezertní chuť, prý nějaká chrupkavá dužnina. Neopadává, je odolná suchu, chorobám a škůdcům.
Nymfa - užitková, velké plody, sladké se silnou příjemnou vůní.
Sibirjačka - hodně úrodná odrůda, sladká dezertní chuť, souběžné zrání, neopadávají plody.
Silginka - sladká chuť, šťavnatá dužnina, velké plody. Odrůda je prý vhodná ke sbírání "setřásáním", takže asi opadává.
Vasilek - sladká, dezertní chuť.
Modrý triumf - měla by být samosprašná, takže by měl stačit i jen jeden keřík. Má chutí připomínat borůvky, má být sladká.
Sladkokyselé
Amfora - neopadává, velkoplodá, sladkokyselá. Plodí brzy. Oblíbená.
Assol - sladkokyselá chuť, ranná odrůda s vysokou úrodností. Trochu opadávají plody.
Antoška - sladkokyselá, slabé opadávání.
Bakčarskij velikan - plody se dobře sbírají, sladkokyselé. Bez hořkosti, má velké plody a pravidelnou úrodu.
Bakčarskaja jubilejnaja - sladkokyselá, plody dozrávají postupně, jsou velké a plodí brzy.
Čulymskaja - sladkokyselá chuť, vysoká úrpdnost, plody neopadávají a zrají postupně.
Doč Velikana - sladko-kyselá chuť, velké a dobré plody, plody jsou prý velmi chutné i po zamražení, neopadávají.
Gerda - sladkokyselá chuť.
Gordost Bakčara - sladkokyselá chuť, velké plody.
Guloboj desert - sladko-kyselá chuť, neopadává.
Jubilejnaja - velmi pozdní odrůda, nízký keř, menší plody dobré chuti, sladkokyselá. Odolnost suchu a chorobám a škůdcům.
Knjaginja - sladko-kyselé, bez hořkosti. Slabé opadávání.
Lazurnaja - chutné plody, neopadává.
Lenja - sladko-kyselé, neopadává.
Pamjati Kuminova - sladko-kyselé plody, slabé opadávání.
Remont - odrůda "remontuje", tedy při zalévání a hnojení plodí ještě jednou v půlce léta.
Tomička - sladko-kyselá chuť.
Tundra - sladkokyselá chuť, velké plody.
Troe Druzej - sladkokyselá, neopadává.
Více kyselé
Leningradsky velikan - voskový povlak na plodech, vláknitá
dužnina, kyselo-sladká chuť se silným aroma. Slabé opadávání plodů,
menší úrodnost.
Morena - velké plody, lehce ohnuté větve, plody se silným voskovým povlakem. Kyselosladká chuť, slabě opadává. Prý je oblíbená a hodně se doporučuje.
Narymskaja - hodně úrodná odrůda, kyselo-sladká, velké plody.
Roksana - menší keř, plody s voskovým povlakem, kyselo-sladká chuť, menší úroda.
Volchova - kyselo-sladká chuť, výrazné aroma, slabě opadávají.
Zoluška - ranná odrůda, odolná jarním mrazíkům. Kyselo-sladká chuť, výrazné aroma, prý s jahodovým aroma. Postupné dozrávání plodů, pomalý růst, plodí postupně, z počátku méně.
Nahořklé
Berel - sladkokyselá chuť s lehkou hořkostí, zraje koncem června, velmi úrodná. Plody neopadávají.
Čeljabinka (Czelabinka) - vysoce úrodná, plody neopadávají, kvete v půlce května, zraje kolem 20. června, chuť sladko-kyselá, bohužel s hořkou příchutí.
Moskovskaja 23 - mírně nahořklá odrůda se slabým opadáváním plodů.
Ognennyj Opal - lehká hořkost, neopadává. Plodí hned po vysazení, velmi ranná odrůda.
Sineglazka (Sinoglaska) - užitková odrůda, mírné opadávání. Bohužel s hořkostí, i když by ji mít neměla. Prý připomíná černý rybíz.
Viola - hodně úrodná, neopadává. Kyselo-sladká chuť, s hořkostí. Ale doporučuje se na pěstování. Může mít i druhou úrodu (tzv. remontování).
Nic nevím o následujících: Afrodita, Guluboje vreteno, Gželka, Jaltská, Kola 44, Mailon, Maistar, Pamjati Gidzjuka, Sinyaya ptica (Sunaja ptica), Solowyška, Vasiljevskaja, Fialka, Julia.
Zdrojem jsou výše uvedené stránky a další různé články a postřehy z internetu a diskusí.