pátek 12. dubna 2013

Čtení na víkend – jedlé jarní rostliny

(zdroj obrázku: http://www.sxc.hu/)
Už konečně začíná opravdu jaro. Nebude to trvat moc dlouho a zahrady, parky, lesy a louky se zazelenají a vyraší i spousta zajímavých jedlých planých rostlin pro zpestření jídelníčku. Pokud se do nich chcete s chutí pustit, buďte raději hodně opatrní, pořádně si z více zdrojů zjistěte, jestli se daná zelená rostlinka vážně dá jíst a pamatujte na to, že nic se nemá přehánět.

  • Web http://planerostliny.com/ je pěknou sbírkou různých receptů z planých rostlin, bohužel ne všechny autor opravdu vyzkoušel. Aktuálně není web již aktualizovaný.
  • Opravdovým gurmánům se budou líbit články pana Cuketky: Medvědí česnek, Kaprlata, Kousni si do jara!. O planých rostlinách psala i Klára z kopce: Smažený bez, Pampeliškový med, Kopřivové těstovinyKopřivová nádivka. Pár šikovných receptů je i v článku blogerky Věrušky a recept na jedlé květy najdete i v blogu Mlsná kočka.
  • Web o kvašení  má zatím jen článek o lopuchovém a pampeliškovém kořenu, ale předpokládám, že tam hned nějaké články od autorky přibudou, jakmile bude teď na jaře co kvasit.
  • Plané rostliny na našem talíři: http://www.svetekozahrad.cz/news_detail.php?news_id=12 a článek Květiny k snědku.
  • Na některých stránkách je teď odkazovaný i web s názvem Divoká kuchařka. Jedná se o výstup diplomové práce studentky Pavly Dudkové. A jak už to bývá, text je sepsaný spíše pro akademiky a ne pro obyčejné čtenáře. Když se ale prokoušete ne úplně přehledným menu, najdete seznam rostlin a na spodní straně stránky i stručný popis alespoň jednoho receptu. Hodně mi ale chybí fotky jídel a informace, jestli je třeba autorka zkoušela. Také buďte stále hodně opatrní, má tam například i recept z kostivalu, který už se delší dobu vůbec nedoporučuje vnitřně užívat kvůli podezření na karcinogenní účinky. Každopádně je dobré, že s takovou kuchařkou alespoň někdo začal.

3 komentáře:

  1. Díky za zajímavý článek. Na medvědí česnek se chystám příští týden. Všimla jsem si, že už se krásně zelená. Pěkný víkend Rija

    OdpovědětVymazat
  2. Ještě jsem objevila další zajímavý článek: http://www.potravinovezahrady.cz/jedle-trvalky-luzniho-lesa-a-jejich-vyuziti-v-kuchyni-i-na-zahradce/

    OdpovědětVymazat
  3. Z černého bezu si děláme "kosmatici": Květy ustřihnu s 1cm stopkou. Opláchnu. Těstíčko z vejce a mouky. Květ bezu namočím do těstíčka tak, aby byl celý obalen a smažím na oleji z obou stran. Chutná nám jen teplý. Za studena je pro nás příliš aromatický.

    OdpovědětVymazat