Některé letní činnosti na zahradě mě jako malou vážně nebavily, především zdlouhavé trhání černého rybízu, okopávání jahod a jejich sběr tak, abych si tu okopanou hlínu nepošlapala. Nebo když jsem měla poštípané ruce od pichlavých okurek nakládaček a drhla jsem je potom ve vaně. A vlastně mne nebaví doposud. Jedno však měly společné – naprosto jsem zbožňovala to, co s dobrotami ze zahrady uměla mamka udělat. Na sirup z černého rybízu jsem chodila tajně do kuchyně v době, kdy jej mamka nechala bez dozoru ve velkém hrnci. Náramně voněl a ujídala jsem ho rovnou neředěný přímo ze staré dřevěné vařečky. Okurkový salát k letnímu obědu byl příjemným osvěžením. A jahody se šlehačkou, nebo jahodová marmeláda na palačinkách – to se nedá zapomenout. Nebo když doma zavoněly domácí lívance a mohli jsme si je natřít speciální nevařenou rybízovou marmeládkou, to byla jedinečná chuť.
![]() |
Rybízový sirup či rybízová nevařená marmeláda patří do mých prázdninových letních dobrot. (Zdroj obrázků: http://www.britishlarder.co.uk, http://www.vitalia.cz/ a http://www.freeimages.com/) |
Hrášek v polévce, nebo nějak tepelně upravený do mne nikdo dlouhá léta nedostal. Ale výpravy pro ty sladké malinké hrášky v luscích na zahradě taky patří do mých vzpomínek. Ještě slyším babičku, jak mi hubuje, že se přece mají jíst, až budou zralé... A první nedělní oběd, ke kterému byly jako příloha podávané malé lahodné brambory, které děda ráno čerstvě vykopal ze záhonu, už znamenal, že prázdniny jsou tady.
![]() |
Hráškový toust podle Jamieho Olivera (zdroj obrázku a recept: http://www.apetitonline.cz/) a nové brambory (zdroj obrázku: http://www.pinterest.com/) |
Stejně tak to ale byl děda, který mne učil jíst lístky bylinek přímo z jeho bylinkového záhonu. Ochutnávala jsem mátu i meduňku, kterou mne děda naučil poznávat podle citronové vůně. A taky jsem s oblibou žvýkala čerstvé šalvějové lístky (teď už vím, že to vzhledem k obsaženému thujonu nebyl zrovna nejlepší nápad :-) ). A popíjela jsem heřmánkový čaj, který pěstovala mamka mezi zeleninou.
A na jaké dobroty se těším teď, když už "jsem velká"? Především, až si udělám domácí pesto, mátový cukr, třešňový clafoutis a levandulové bábovičky. A jsem zvědavá, na jaké dobroty z dětství potom bude vzpomínat můj syn, doufám, že nejlépe na všechny ty, které si ukládám do nástěnky na Pinterestu: http://www.pinterest.com/zahrada/dobroty-ze-zahrady-léto/
A na jaké dobroty se těším teď, když už "jsem velká"? Především, až si udělám domácí pesto, mátový cukr, třešňový clafoutis a levandulové bábovičky. A jsem zvědavá, na jaké dobroty z dětství potom bude vzpomínat můj syn, doufám, že nejlépe na všechny ty, které si ukládám do nástěnky na Pinterestu: http://www.pinterest.com/zahrada/dobroty-ze-zahrady-léto/
Malé nové brambory jsou to nejlepší jídlo tohoto období. Nepěstuji je, tak pro ně běhám na trh. Vždycky se těším, až budou.
OdpovědětVymazatJů, to je dobrot:-)
OdpovědětVymazat