pátek 15. června 2018

Co děláš s bezovými květy?

Já vím, už odkvetly... Článek sem dávám s poměrným zpožděním, mám toho teď poněkud hodně, a tak snad se třeba někomu bude hodit za rok. Mám ráda, když zahradou zavoní bezová limonáda. Někomu sice bezy smrdí, ale pro mne je to parádní vůně, kterou znám z mládí. Z výroby bezového sirupu mojí maminky. Z blogu už jste určitě pochopili, že se v naší rodině ale cukru dost vyhýbáme... a protože už při pohledu na naše dva obrovské bezové keře padaly dotazy na jejich zpracování, píšu, co a jak s nimi děláme.


Bezový sirup
Už mám za sebou několik pokusů o "zdravější" bezové sirupy. Bohužel, většinou končily v koši, nebylo to ono, nebo nevydržely. Navíc, i když dáte místo cukru třtinový a nebo dáte rýžový sirup (recept tady: http://kitchenstory.cz/bezovy-sirup-bez-cukru/), pořád je to sladidlo a pořád se svými nevýhodami. Udělat bezový nápoj bez cukru jde taky (recept tady: http://terezabroschova.cz/bezova-stava-bez-cukru/), ale to jsem doma pila jen já, nikdo jiný.
Bezový sirup tedy děláme. Respektive dělá jej manžel a nebo moje maminka. Obvykle louhovaný za studena a s tak dvojnásobným množstvím květů, než se obvykle píše. Ale s cukrem.

Jen využití je už teď jiné, než dříve. Naučili jsme se už pít vodu a limonády z tibi krystalů, takže nehrozí, že bych opět jen kvůli rádoby využití plodů ze zahrady zase synkovi dávala sladké pití a riskovala problémy se zuby. Spíš teď dám trochu sirupu buď rovnou do první fermentace tibi krystalů a nebo do té druhé. Mikrobi velkou část cukru snědí a zbyde příjemná bezová chuť. Rozhodně ale nečekejte stejnou chuť, jako sirupové pití, opravdu je poznat, že jde o fermentované pití a že tam ti mikrobi cukr "vyžerou". (Jestli to poznat nejde a chutná nápoj sladce, tak buď dáváte sirupu moc a nebo už tibíci "nefungují".)

Fermentovaná bezová limonáda
Čerstvá bezová limonáda, to je květnová záležitost. Dříve jsme dělali kvašenou květovou limonádu podle receptu z blogu Zkvašeno: https://www.zkvaseno.cz/2013/06/kvetove-limonady.html. Jako startér nám sloužila slitá syrovátka z obyčejného Hollandia jogurtu... přiznám se ale, že co mám doma právě ty tibi krystaly, volím snazší variantu právě s nimi (Začněte s tibi krystaly!). Jeden den fermentuji nálev jen klasicky s tibi krystaly, potom nálev sliju a přidám pár květů do druhé fermentace. Ideálně jen co nejvíc bílých květů, zelené stonky už jsou trochu hořké. Přidávám ještě i pár rozinek a nechám přes noc fermentovat. Potom sliju přes jemný cedník nebo plátýnko a uchovávám v ledničce.



Bezové lívance (kostmatice)
Kostmatice - to pro mne byl rozporuplný recept. Jíst smažené obalené bezové květy s bramborami? Na oběd? To by u nás nešlo, všichni bychom nejspíš hned měli hlad a na smažené tolik nejsme. A ochucení vegetou a podobné tipy, to mne taky zrovna nelákalo. Navíc se obávám, že naši předkové v květnu jedli kostmatici, protože zrovna neměli moc zeleniny a "zeleného" na výběr, ne, že by to byla taková vyhlášená lahůdka. Pak jsem dohledala, že se podávala taky nasladko a to už mi přišlo trochu schůdnější, třeba na snídani či večeři nebo jako dezert. Ale klasický postup, který velí namočit květy v palačinkovém těstíčku a pak se pokusit odstřihnout co nejvíce zelených částí (např. recept http://www.gurmanka.cz/2009/05/kosmatice-smazene-kvety-cerneho-bezu) mi přišel moc složitý na realizaci s nužkami a tak.
Takže jsem na to šla jinak. Otrhala jsem květy (co nejméně zelených stonků) přímo do těsta na lívance, které děláváme, a bylo to. Jen díky květům byla směs trochu "mokřejší" a bylo potřeba dbát na pořádnější propečení, aby uvnitř nebylo syrové těsto. Čerstvé zachutnaly všem, na druhý den už ale chutnaly zvláštně. Tak třeba se někomu tento nápad zalíbí.
Bezové lívance s kamčatským zimolezem a jahodami.
Jemný bezový čaj
Matně si pamatuji, jak sušil bezové květy děda. Rozprostřené na sítech ve stínu, přesně tak jak je utrhnul z keře. Tak jsem to dříve taky udělala, celé květy usušila, složitě skladovala a pak se je snažila vecpat do malého sítka čajové konvice. A čaj mi moc nechutnal... až teprve loni jsem objevila dobrou radu, jak na dobrý a jemný (a pěkně skladovatelný) bezový čaj. Podstata je ve dvou věcech. Za prvé potřebujete mít bezový pyl jako nosič chuti hezky uzavřený, aby nevypadal při sušení. Takže je nejvhodnější trhat z keře květy, které jsou rozvité jen z jedné třetiny a pyl je ještě uschovaný v kuličkách květů. Za druhé, stopky černého bezu jsou hořké, takže čím méně jich ve směsi bude, tím bude čaj jemnější. Obvykle se to dělá tak, že se květy suší klasicky celé a až jsou velmi dobře usušené, odrolí se jen ty bílé květy. Je to pracnější, ale výsledek stojí za to.

Odrolená směs suchých kvítků je mnohem kompaktnější a skladnější.
Pár květů si ještě mrazím do ledových kostek spolu s dalšími bylinkami ze zahrady na rádoby "čerstvý čaj proti nachlazení"... a to je tak asi s tím bezem vše.

Co vyrábíte vlastně z květů černého bezu vy?

pátek 1. června 2018

Červen – co dělat na zahradě

Co můžete dělat na zahradě v červnu?
  • Nezapomeňte na Den dětí (1. 6.) a naplánujte si příjemné hry na zahradu, klidně na nejbližší víkend;
  • slunit se a opalovat na lehátku, vytáhnout piknikové deky a obědvat venku ta trávníku, přečíst si pěknou knihu na čerstvém vzduchu;
  • užít si vůni růží, pivoněk, nepravého jasmínu (pustoryl) nebo kosatců;
  • plést věnečky z kopretin; jakmile budou odkvétat, tak již můžete kosit i luční části zahrady;
  • pro schlazení v parných dnech si zahrát bitvu s vodními pistolemi, vyrobit si "vodní bomby z balónků", máchat si nohy v zahradním jezírku pro osvěžení;
  • dolévat ptákům a hmyzu vodu do pítek a koukat se, jak se brouzdají ve vodě nebo koupou v jezírku. Pokud přírodní jezírko ještě nemáte, červen je vhodnou dobou pro jeho vytvoření;
  • opékat si špekáčky, posedět si s přáteli a notovat si písničky za doprovodu kytary, grilovat nebo péct pizzu v zahradní peci;
  • pozorovat slunící se ještěrky na suché zídce nebo poletující motýly;
  • i červnové deštíky mohou být příjemné, vyrazte s dětmi na zahradu a inspirujte se na některé z dešťových her v tomto článku;
  • jíst jahody a hrášek přímo ze zahrádky, dělat si z třešní "naušnice" a péct rebarborové koláče. Dozrávat by měl i zimolez kamčatský a později muchovník, moruše, saláty už také budou k snědku, stejně jako se zazelenají voňavé bylinky. A můžete také vyzkoušt sladký nektar z květu hluchavky. (Další letní dobroty ze zahrady.)

  • Pokud kosíte trávník kosou, můžete trávu  využít na mulčování rostlin (především mladých a jaře zasazených), aby jim půda tolik nevysychala;
  • v červnu lze sít mrkev, červenou řepu, brokolici a černou ředkev pro podzimní sklizeň, salátovou čekanku;
  • lze také stříhat živý plot z opadavých rostlin, ale rozhodně se do toho pouštějte až v době, kdy už v plotu nebudou hnízdit žádní ptáci se svými ptáčaty.

Jak to na jaře vypadá v naší zahradě? Podívejte se na momentky z května a června: https://cz.pinterest.com/zahrada/kv%C4%9Bten-a-%C4%8Derven-ve-vysn%C4%9Bn%C3%A9-zahrad%C4%9B/

Inspirováno: Práce na zahradě. A nechcete raději zábavu?