Budeme mít biobazén

Kdekdo by to do mě neřekl, ale naprosto zbožňuju plavání. Je to můj nejoblíbenější sport, zvládnu i chladnější vodu. Jen mne většina mých přátel vlastně nikdy plavat neviděla, protože jen velmi těžce snáším chlor... moje plavání se tak omezuje na jednu letní dovolenou u moře a případné lomy a biotopy, které jsou ale od nás pěkně daleko. Takže je ze mne milovnice plavání, která bohužel téměř neplave.

Základy našeho biobazénu...

Když jsme v roce 2012 plánovali zahradu, nenapadlo mne o koupacím jezírku přemýšlet. Všechny možné poučky té doby hovořily o tom, že pokud chcete čisté přírodní koupací jezírko, musí být jeho velikost někde kolem 150 m2 a z toho regenerační čisticí zóna rostlin by měla zabírat 60 až 70 % plochy. Když máte pozemek 750 m2 a na něm bungalov a nějaké ty záhony a stromy, tak na tohle už prostě není místo. Samozřejmě, později jsme zjistili, že jsou lidé, kteří si prostě udělali jezírko přes celou zahradu a je to skvělé, podívejte na jedno z Atelieru Flera: https://www.flera.cz/nase-prace/prirodni-jezirko-misto-zahrady/ Nicméně pro nás to bylo v té době nemyslitelné. Nejspíš by ani pořádně nevznikl tenhle blog, když by většinu zahrady zabíralo jenom velké koupací jezírko a neměla bych prostor pro ty všechny moje pokusy s pěstováním jedlých rostlin a kytek.

Občas se mne někdo zeptá, co mám proti klasickým bazénům. No, v první řadě je problémem ten chlor. Dělá mi fakt zle v nose, těžko ho dýchám, a mám po něm hrozně suchou kůži. Navíc mi zrovna moc nevyhovuje řešit bradavice, vaginální potíže, záněty močového měchýře a záněty uší, což jsou všechno věci, které prostě lidi z klasických chlorovaných veřejných bazénů mívají (hezky to shrnula influencerka, lékárnice Petra Zehnálková tady: https://www.instagram.com/p/Crluc3ALfei/). Před devíti lety jsme chodili se synem na kurz plavání batolat a byla to hrozná chyba, už před touto praxí varuje i Česká pediatrická společnost a Státní zdravotní ústav (Zdroj 1 a 2 níže). Trichloramin z chlorovaných bazénů spouští u dětí astma a ekzémy. Už se ví, že když se děti do dvou let vystavují plavání v chlorované vodě, tak později mnohem častěji trpí bronchitidami a respiračními alergiemi (Zdroj 1) a také jsou u nich časté zbytnělé nosní mandle a obecně mnohem větší nemocnost (Zdroj 3), taktéž problémy např. s alergií na roztoče. Je fakt, že starší syn, který na to plavání batolat chodil, byl mnohem víc nemocný, než ten mladší, který plavat nechce a už vůbec ne v chloru. Takže u nás prostě chlorovaný bazén nepřichází v úvahu, vždyť to vůbec není zdravé a zdraví prospěšné.

Občas mi někdo nadhodí, že přece existují bazény s mořskou solí apod. No jo, ale zjišťovali jste si někdy, co se do nich opravdu dává? Do těch veřejných "slaných" se samozřejmě taky dává chlor, bez toho by to ani nepovolila hygiena, takže tam samozřejmě taky vzniká trichloramin. Pokud si takový bazén uděláte doma, tak tam stejně vzniká chlor a jeho sloučeniny. Slaný bazén prostě stejně znamená chlorovaný bazén. Do domácích mini bazénků (ve kterých se nedá plavat) se dá sehnat dezinfekce na bázi aktivního kyslíku - tedy vlastně dezinfekce na bázi peroxidu vodíku. Takové tablety používá moje tchýně na bazének pro děti, aby nebyly vystaveny chloru, a je to docela drahá záležitost. Dezinfekční účinky jsou nižší, musí se pravidelně měřit pH a voda obvykle před bouřkou stejně celá zezelená a tak ji tchýně někdy musí i v průběhu sezony celou vypustit a znovu napustit.

Tím se dostávám k druhému bodu, co že to mám proti klasickým bazénům, hlavně těm v zahradách. Jsou neekologické a nešetrné. Vidím, jak musí tchýně každý rok sledovat, jestli není zákaz napouštění bazénů, aby vůbec mohla malý bazének pro děti napustit. Nedokážu si představit, že bychom měli každý rok napouštět veliký plavací bazén zas a znovu. A co když bude zákaz napouštění bazénů a velké sucho? To nám pak ten prázdný drahý bazén na zahradě bude na nic... Tohle fakt ne. Za tohle by moje vášeň pro plavání fakt nestála. Když už bazén, tak takový, který se napustí jen jednou a pak občas trochu dopustí odpar (když nestihne dopršet). Jedině takový bazén má podle mne na zahradě smysl.

Naši kamarádi si jeden takový krásný biobazén, či spíš nádherné koupací jezírko v režimu biobazénu, pořídili. Už skoro sedm let jsme měli možnost pozorovat, jak o to jezírko pečují, jak je čisté, jak jim ta voda voní, i nějaké problémy, které s tím měli a čím byly způsobené. A tajně jsme doufali, že si jednou taky takový biobazén pořídíme. Pro přátele to byla mimo jiné investice do jejich zdraví, plavou velkou část sezóny, otužují se a náramně jim to svědčí. Právě v tomto jsem se taky zhlédla, ráda bych jednou i na stará kolena byla pořád hodně aktivní a zdravá a "čiperná" a plavání ve zdravé vodě může být jednou z možností, jak si k tomu pomoct.

Před nějakými třemi lety jsme si zkusmo začali s manželem přemýšlet, kde by jednou tak mohl ten náš  biobazén být. Začali jsme si něco kreslit. Postupně jsem začala přesazovat rostliny, keře a stromy, které v místě "budoucího bazénu" byly, aby stačily zakořenit na nových místech. Šlo hlavně o levandule, fíkovníky, pažitku, tymiány a broskvoň. Přeplánovala jsem si pěstování na vyvýšených záhonech z devíti na šest (tři záhony byly v místě biobazénu). Přemýšlela jsem, co udělám s deskami ze záhonů i s tím kompostem uvnitř. No a loni jsme se rozhodli, i vzhledem k neustále se zvyšujícím cenám stavebnin a materiálů, že do toho půjdeme. Původně jsem si šetřili peníze na elektroauto (jo, hrozně moc si ho přejeme a vyplatí se nám náramně...už máme předvybraný typ), ale nakonec budeme ještě několik let jezdit tím naším neeokologickým benzínovým. Kvůli biobazénu. I tak jsme si na část museli půjčit, nakonec je dražší, než co jsme si v prvních odhadech počítali a co jsme zjistili od kamarádů i jiných známých, kteří si pořídili bazény s jinou filtrační technologií. 

Teď jen doufám, že se všechno podaří a možná (možná?) už toto léto někdy na konci bychom se mohli koupat a plavat přímo u nás na zahradě.


Zdroje informací k plavání v chloru:

  1.  Stanovisko ke kurzům plavání pro kojence a batolata od České pediatrické společnosti: https://www.pediatrics.cz/content/uploads/2018/08/kurzy-plavani-pro-kojence-a-batolata.pdf
  2. Stanovisko Státního zdravotního ústavu k plavání kojenců: https://szu.cz/wp-content/uploads/2023/02/Stanovisko_SZU_plavani_kojencu_2011_aktualizace_2013_2019.pdf
  3. Rozhovor s klinickým imunologem Vítem Petrů na Deníku N (odemykám článek): https://denikn.cz/1335085/nachlazeni-jsou-casto-ku-prospechu-imunolog-vysvetluje-kdy-jit-s-detmi-k-lekari-a-jak-posilit-jejich-odolnost/?ref=inc&cst=d125748eccda7cf449cb9011cb571647ef789b44278d0cbca39524dc16c96a75

Sdílení:

3 komentářů

  1. A nebylo by levnejší a efektivnější udělat normální bazén a místo chloru použít moderní polymerovou dezinfekci, která nedráždí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ne, to by bylo z bláta do louže. Alkyl(C12-16)dimethylbenzylammoniumchlorid - součást polymerové dezinfekce - je dráždivý, způsobuje alergie a dráždí dýchací cesty i oči. Navíc každé jaro znovu napouštět bazén by bylo neekologické a drahé. A nejspíš očekávám, že se časem objeví informace o tom, že tahle látka asi taky nebude úplně nejlepší ohledně toxicity, tak jak to obvykle bývá. Když mám možnost plavat v biobazénu u kamarádky, kdy je voda čistá a voňavá, těžko bych se srovnávala s něčím, co bude buhví jak cítit "dezinfekcí"...

      Vymazat
    2. A dívám se, že touto dezinfekcí asi myslíte i takové ty kyslíkové tablety, které používá moje tchýně do nadzemního bazénu. Tak s těmi jsou hrozné starosti, někdy musí napouštět ten malý bazén třeba i dvakrát třikrát za sezonu znovu, protože to nefunguje a voda se zakalí a zezelená a zkazí (obvykle před bouřkou apod.). To si nedokážu představit, že by mohlo fungovat do velkého plavacího bazénu.

      Vymazat