Jakou vybrat folii pro biobazén

A je to tady zase. Nad barvou folie jsem přemýšlela už před čtyřmi lety a sepsala k tomu tenhle článek: Jakou folii do jezírka? Černá versus tmavě olivová, antracit, khaki...! Zjistili jsme, že potřebujeme folii se středně šedým odstínem, aby jezírko vypadalo fakt dobře, tak jako ta první fotka od našich kamarádů. To jsem ještě nevěděla, jak zatraceně komplikované to začne být, jakmile si budeme chtít pořídit biobazén my. Sehnat středně šedou folii pro biobazén je teda oříšek! A středně šedá (nebo mramorovaná břidlicová apod. tmavě šedé odstíny) je přesně ta barva, která vám vykouzlí nádherně modrou vodu, kolikrát i s odlesky. Pojďte se podívat na to, jak to na trhu s foliemi do biobazénů teda reálně teď vypadá.

Šedá folie dělá hezky modrou vodu. Tohle je z katalogu Alkorplanu a jak budeme mít ten náš biobazén hotový, tak sem dám naši fotku: https://renolit-alkorplan.com/fileadmin/alkorplan/Technical_documents/International_Digital_Renolit_CommercialCatalogue.pdf  


Jezírková folie Fatrafol (přejmenovaná na Fatrafol Aquaplast 805 GEO)

To je ta PVC folie, která se pro jezírka a biobazény používá u nás asi nejčastěji. Jednu její podobu měli naši přátelé před sedmi lety (olivově zelená a používá/používala ji spousta firem instalující Hydrobalance technologie). I když má UV stabilizaci, tak přátelům po třech letech vybledla do šedozelenkavé a po dalších třech letech vybledla do obyčejné světle zelené (dle tohoto dotazu se to děje více lidem: https://www.fatrafol.cz/dotazy/barva/ a závisí to asi na různých faktorech). Teď mají naši kamarádi zelené jezírko a už není tak krásné, jako bylo s tou tmavě šedivou (která barvila vodu do modra jako nerezové bazény). Aktuálně (léto 2024) ji Fatrafol rovnou vyrábí jen ve dvou zelených odstínech (khaki a zelená) a nezlobte se na mě, ale jezírka z nich vypadají příšerně. Sice někteří jezírkáři vychvalují, jak je tmavě zelená praktická, že na ní není vidět žádná špína, ale koupat se v tom člověk potom nějak nemá zrovna chuť.

Výhodou Aquaplastu 805 GEO je, že neškodí rostlinám, bakteriím a biofilmu, který vodu v biobazénu s filtrem s biofilmem, čistí. Folie je PVC. Netuším, zda obsahuje bisfenol nebo ftaláty, nejspíš ano, tomu se ale v případě změkčeného PVC asi vyhnout nedá.

Tahle fólie je za super cenu. Kolem 300 Kč/m2. Folie pro náš biobazén by stála 33 tisíc Kč.

Zelenou folii pro bazén vážně, ale vážně nechceme. Tohle je pro ilustraci Alkorplan Natur Pool v Green Nature zelené. Ale je to podobné, prostě zelená folie v bazénu je fakt nic moc.


Hydroizolační folie pro nádrže s pitnou vodou Fatrafol Aquaplast 825

Tohle je folie v modré barvě, typicky "bazénová" (ale do chloravaných bazénů nesmí, nevydržela by tu chemii). Má mít UV stabilizaci a mělo by jí asi být možné použít v biobazénu s Hydrobalance systémem. Kdybychom chtěli sytou modrou barvu. Což nechceme.

Je certifikovaná pro styk s pitnou vodou a měla by být do jezírek a biobazénů snad i vhodná (ale ftaláty a bisfenoly jako změkčovadla tam, obávám se, budou). Super. Cena je kolem 250 Kč/m2. Folie pro náš biobazén by stála 27 500 Kč.


Kaučuková jezírková folie (EPDM folie)

Vždycky se jedná o syntetický kaučuk, tedy uměle vyrobenou Ethylen-Prophylen,-Dien-Monomer (EPDM) směs. Nejde o přírodní a nezávadný kaučuk, ale jen o jeho umělou napodobeninu. 

Neobsahuje ftaláty ani změkčovadla, bisfenoly apod. Cena je kolem 350 Kč/m2. Více informací jsem nezjišťovala, protože se vyrábí jen v černé barvě, kterou rozhodně nechceme.


Fatrafol PVC střešní izolační folie 810 (POZOR!! NEVHODNÁ!!!)

Firmy, které budují koupací jezírka nebo biobazény, bohužel běžně používají i střešní folie od Fatrafolu právě pro zákazníky, kteří nechtějí jenom zelenou barvu a chtějí ušetřit. Střešní folie totiž Fatrafol vyrábí i ve středně šedé (tu chceme my), světle šedé, šedobílé, modré, antracitové (prakticky khaki), i bílé a zelené. Tahle folie má kvalitní UV ochranu, takže nevybledne, a je vyztužená jako bazénovky. 
Bohužel není nijak certifikovaná pro použití ani v pitné vodě, ani v jezírkách. A co hůř, kvůli primárnímu použití pro střechy v ní jsou přimíchané toxické látky, které zabraňují hoření (tzv. zpomalovače hoření, které jsou v kategorii věčných chemikálií a hodně nebezpečných látek). Tohle mi k tomu napsali z firmy Fatrafol:

"Střešní fólie Fatrafol 810 (810/V) není určena pro aplikaci do jezírek, je to střešní fólie, která i mimo jiné obsahuje vámi zmiňované retardéry hoření. Receptura a obsah fólií je bohužel interní věc, kterou nezdělujeme. Střešní fólie nemají atest na pitnou vodu."

Na bisfenoly nebo ftaláty jsem se ani neptala, ty tam budou nejspíš z principu (měkčené PVC, co bych chtěla, že). Takže v takovém biobazénu pak můžete mít koktejl toxických látek, kvůli kterému budete zbytečně hazardovat se zdravím. 


Arnika uvádí: "Polybromované difenylétery poškozují imunitní, hormonální a reprodukční systém. Jsou spojené se sníženou inteligencí a soustředěním u dětí. Vědci se domnívají, že také způsobuje rakovinu jater. Do lidského organismu se vedle konzumace potravin dostávají při kontaktu s kůží nebo vdechnutím." (Zdroj: https://arnika.org/toxicke-latky/nase-temata/toxicke-latky/bromovane-zpomalovace-horeni)

Když si děláme biobazén s čistou netoxickou vodou, tak vážně nechci riskovat, že se mi do ní budou louhovat ještě nějaké zpomalovače hoření. Stačí, že jsou v prachu měst a jinde. Čím větší zátěž, tím hůř. Cena téhle fólie je 220-350 Kč/m2. Snažně vás prosím, vůbec o ní neuvažujte, kvůli svému zdraví


Bazénové folie Alkorplan

Taky vás napadne, proč si tam nedáme prostě bazénovou fólii? Vždyť se dělají v překrásných šedých odstínech. Ve vzorech mramorované břidlice či vzorech přírodních kamenů, mramoru, pískovce. Na propagačních fotkách vypadají bazény v těchto odstínech naprosto úchvatně. Prvním problémem, na který samozřejmě narazíte, je cena. Tyhle fólie musí být speciálně zpracované s akrylátovými vrstvami, aby odolaly bazénové chemii a vydržely a byly UV stabilní. Takže stojí klidně až 1600 Kč/m2. Cena pro náš biobazén by za tu drahou fólii najednou poskočila na závratných 130 tisíc až 180 tisíc Kč! To je zásadní, fakt zásadní rozdíl.

Druhým problémem je, že obecně všechny bazénové fólie jsou pokryté a upravené speciální akrylátovou vrstvou, do které je napuštěný fungicidní a bakteriocidní prostředek, který zabíjí biofilm a prospěšné bakterie a tedy těžko říct, jestli je to vůbec slučitelné s filtrační technologií Hydrobalance. Náš odborník říká, že to slučitelné je, ostatně takových biobazénů udělal už nejmíň deset. Já mám z toho trochu strach. Na jednu stranu se snažíte složitě mít v biobazénu biofilm, který filtruje vodu. A na druhé straně se ho každý kousek té folie snaží zlikvidovat. Nehledě na to, jak moc to může být toxické pro člověka, to bohužel nemám ponětí.

Firma Alkorplan má speciální Natur Pool kolekci fólií, které jsou určeny do jezírek a biobazénů, ve kterých jsou rostliny a třeba i živočichové. Tyhle fólie jsou ve čtyřech barvách: zelená, černá a tmavě šedá a světle šedá (od 2024). Tahle folie splňuje normu EN 71-3, což jenom znamená, že neobsahuje těžké kovy a pár dalších blbých látek. A že ftaláty, co v té PVC fólii jsou na změkčení, by neměly přecházet ven, když to dítě olizuje. No aspoň něco a aspoň tu tmavě šedou mají, na rozdíl od Fatrafolu. Nově od katalogu 2024 by snad měli mít i světle šedou.

Od světle šedé nás ale náš specialista na biobázeny odrazoval. Voda s Hydrobalance je křišťálově čistá až na dno, ta folie je fakt pořád vidět. A bohužel vlivem tvrdé vody (tu zrovna mám, faaakt tvrdou hodně) se může krystalizovat na té folii vodní kámen. A v něm se může usazovat ten biofilm a bude to takové šedivé. Půjde to hůř čistit, robotický vysavač to asi sám nepobere, jednou za čas se to musí spíš vzít kartáčem. No a přesně kvůli této drobné vzhledové vadě, která přijde až za pár let, nedoporučují jezírkáři do technologie Hydrobalance bílé, pískové a světle šedé folie (nebo takovou tu drahou Alkorplan Vintage folii). Prý je lepší ta tmavší šedá, na které se to ztratí.

Tahle fólie Alkorplan Natural Pool Dark Gray folie stojí 600 Kč/m2. Pro náš biobazén to tedy bude 66  tisíc Kč.

Ještě se nám líbí Alkorplan Alive Chandra, která stojí 870 Kč/m2. Ale to je klasická bazénovka s tím bakteriocidním povlakem, o kterém zatím nevíme, jestli vadí nebo ne. Má mít ale protiskluzovou úpravu (která je možná v biobazénu stejně neúčinná). Jiné hezké bazénové folie od nich stojí kolem 1650Kč/m2 a to je na nás už příliš veliká částka.

Takhle vypadají bazény s Alkorplan Natur Pool Dark Grey folií. Takovou barvu pro náš biobazén chceme. (Zdroj: https://renolit-alkorplan.com/fileadmin/alkorplan/Technical_documents/International_Digital_Renolit_CommercialCatalogue.pdf)


Hydroizolační fólie pro vodní nádrže Alkorplan 35254

Tahle světle šedá fólie je určená pro nádrže s pitnou vodou, je na to certifikovaná (technický list je tady: https://www.renolit.com/fileadmin/renolit/waterproofing_civil_engineering/hydraulic_works/technical_datasheets_hydraulic_works/renolit-alkorplan-35254-en.pdf). Je ve světle šedé barvě (možná někde i v tmavě šedé), což může být zajímavé a dělat takovou tu světlounce modrou vodu jako někde v karibiku (https://www.dek.cz/produkty/detail/1015301098-alkorplan-35254-jezirkovy-1-5mm-sv-seda-s-2-15m-43m2-role). Stojí kolem 370 Kč/m2, má UV stabilizaci, je bez výztuhy. Náš biobazén by to stálo 40 700 Kč. Jenže je hodně světlá a náš jezírkář nás od ní odrazoval, viz stejná věc jako výše (že tam pak bude vidět vodní kámen s biofilmem, který po letech možná tolik nevyčistíme).

Tohle je světle šedá hydroizolační folie pro pitnou vodu. Je to jedna z nejlevnějších variant. (Zdroj obrázků: https://www.renolit.com/)


Bazénové folie Elbe

Další firma s bazénovými fóliemi. A opět tam má fungicidní a biocidní prostředky, které poškozují biofilm v biobazénu. Tak jako předchozí firma mají i pár kolekcí, které nemají biocidy a jsou přátelské pro rostliny a živočichy. Jedna z nich je Natural Pearl (zelená a šedá břidlice a mramorování). Nemá biocidy a podle datového listu ani fungicidy (byť v reklamách jsou pořád značené). Dále Natural Classic WTG a nebo Natural Supra (tmavě šedá, světle šedá, písková a tmavě zelená). Liší se informace v prospektech (že jsou fungicidní) a datových listech (kde je uvedeno fungicide-free). Pak mají folii Natural Pond, která je snad (snad?) bez fungicidů a biocidů a je určená do jezírek a mají ji v tmavě zelené, antracitové a černé barvě, ale u nás se nedá sehnat.

Přehled v češtině, leckde zavádějící, je tady: https://www.izolprotan.cz/izolace-jezirek-a-spodnich-staveb Dokumenty ke stažení mají tady: https://www.izolprotan.cz/konstrukcni-detaily

Mramorovaná ELBE Natural Surface Pearl Slate Gray je za 1400 Kč/m2, ELBE Natural Supra Slate Gray je za 860 Kč. Takže náš biobazén by s nimi vyšel v cenovém rozmezí 94 tisíc až 150 tisíc. Na cca 80 tisíc bychom se mohli dostat, když bychom tuhle drahou fólii nedávali do šachy pro filtry, kde přece stačí obyčejná jezírková, protože není vidět.

Mramorová ELBE Natural Surface Pearl Slate Gray na jediné fotce, kterou mají, vypadá spíš hodně zeleně. Žádala jsem je o jinou fotku, ale nic mi neposlali. (Zdroj obrázku: https://www.izolprotan.cz/izolace-jezirek-a-spodnich-staveb)


Další bazénové folie

Co jsem měla možnost dohledat, tak další firmy, které dělají bazénové fólie, tedy Haogen plast, Valmex Pool a Sopremapool a Avfol mají všechny pouze folie s antimikrobiálním a bakteriocidním a fungicidiním povrchem. Takže asi nic pro Hydrobalance systém s filtrem založeným na biofilmu.


Nerezové nebo plastové bazény

Tohle jsem vůbec nezjišťovala, protože s nerezovou nebo plastovou skořepinou nevyřešíte, jak tam dát Hydrobalance vaky. Veškerý nerez, který jde do biobazénu s technologií Hydrobalance, nesmí být mořen v mořidle s kyselinou fosforečnou (nevím, v čem se to dělá, ale tohle jsem si prostě zapamatovala z dokumentu ABAJ).


Uf, tak to je všechno moje zjišťování. Myslela jsem si, že sehnat levnou středně šedou folii do biobazénu bude snadné, ale nebylo. Škoda, že český Fatrafol nedělá jezírkovou folii ve středně šedé, tak jako dvě jeho konkurence. A když by někdo dělal jezírkovou PVC folii bez ftalátů a bisfenolů, prostě s jinými bezpečnějšími změkčovači plastů, to by teprve bylo terno.

No snad tento článek třeba ještě někomu pomůže se v těch foliích pro biobazén typu IV vyznat. Hlavně si tam prosím nenechte dát střešní folii, to fakt nedoporučuju.



Sdílení:

0 komentářů