Jak bude fungovat biobazén bez zakrytí?

Na to si musíme rok počkat. Budování biobazénu teprve začalo. Chtěla jsem tady ale sepsat, co jsem si našla k tématu bazénu bez zakrytí. 

Zatím teprve v procesu stavby. Ale kryt tam nebude, tady vysvětluju proč a jak jinak řeším bezpečnost.

Všimla jsem si diskuze pod příspěvkem Atelieru Flera, kde pan Ferdinand Leffler (jsem jeho velkým fanouškem!) na toto téma hovoří z pohledu architektury a zážitků v zahradě, tady: https://www.instagram.com/p/C9R4sSwsB58/ Prostě pohled na vodní plochu je po celý rok skvělým zážitkem. Vím to u našich přátel, kteří mají koupací jezírko (s technologií Hydrobalance) a je to nádherný prvek zahrady. Odráží se v něm nebe, pijí z něj vlaštovky za letu, v zimě se na něm dá bruslit. Vypadá to diametrálně odlišně od všech těch divných krytých bazénů, které se tady v nové zástavbě na vesnici ve velkém rozrostly. Ty zakryté kolosy v zahradách (jo, koukám na ně skrz ploty a tak) fakt vypadají pěkně blbě. A popravdě ani nevidím, že by se v nich někdo koupal. Fakt ne. Zatímco naši kamarádi jsou v tom jejich koupacím jezírku bez zakrytí od května do října prakticky denně. A tak se dalo čekat, že si pořizujeme drahý biobazén na plavání (jo, cenu vám tady taky někdy sepíšu) a fakt tam vůbec nemáme kryt a ani ho tam mít nikdy nebudeme (není na to nachystaný tvar, příprava, nic... nebude tam a basta).

Co nejčastěji zmiňují zastánci krytí bazénů:

1) zkrátí se sezona jen na dva měsíce. Hm, tímto asi chtějí říct, že klasický bazén je u nás extra studený, pokud nemá kryt. To nemám ponětí. Ale když ještě kamarádi měli své koupací jezírko celý den osluněné, tak mělo běžně v sezoně ráno kolem 23 °C a večer 28 °C. A ano, v červnu a v září mělo kolem 20-22 °C, co si pamatuji. Teď, když mají jezírko celý den ve stínu vysokých (tří až čtyřmetrových) keřů směrem z jižní a západní strany, tak si po většinu sezony stabilně udržuje teplotu kolem 21-22 °C po celý den po většinu léta (kamarádům to ale přesně takto vyhovuje pro ochlazení).

No my samozřejmě chceme teplou vodu a prodloužení sezony na minimálně čtyři měsíce. Když už do toho člověk investuje ty peníze, že... Ale plánujeme si to zařídit nákupem bazénového tepelného čerpadla, které bude napájené z přebytků naší fotovoltaické elektrárny, co máme na střeše (...). Je to tak složité téma, že si zaslouží samostatný článek. Někomu ten ohřev "nefunguje", někomu zas funguje skvěle, asi to bude alchymie. No a samozřejmě bude náš biobazén celodenně co nejvíc osluněný a ještě k tomu je zateplený zespod a z boku (jo, já vím, že největší odpar a odchod tepla je z hladiny, ale toto se prostě taky doporučovalo v mnohých materiálech, tak jsme to raději udělali. Zateplení už znovu člověk prostě nedodělá. Hm, jak to bude nebo nebude fungovat, tady určitě za rok sepíšu i s informacemi o teplotách v našem biobazénu :-) Sama jsem nesmírně zvědavá.

2) bezpečnost dětí. Kdekoliv někdo někde zmíní, že bude bazén bez krytu, tak se na něj sesypou jak supi všichni ti lidi, co ani bazén nemají a bojují za bezpečnost dětí všech a všude a bez toho, aniž by si vyslechli, jak to daný člověk řeší a jak to má. No jasně že je důležitá bezpečnost! Jak by ne. Ale popravdě nějak nechápu, jak má bezpečnost asi tak má proboha zajistit nějaký pochybný kryt? Jakože je na zámek a kód a majitel se v tom bazénu koupe jen, když tam žádné děti nikde kolem nejsou? Tak to možná bude fungovat... A pak bude věčně trnout, jestli ho nezapomněl náhodou odkrytý a bude to stejně desetkrát kontrolovat. A bude se stresovat, jestli si to dítě náhodou neumí ten kryt nějak oddělat, nebo mu nepomůže kamarád apod. Ale pro mne je to jasné - jezírko v zahradě (klidně malé), už i obyčejný sud (!!!), ale taky prostě biobazén, i špatně chráněná retenčka i takový ten malý nadzemní bazén se schůdkami... prostě tohle všechno JE RIZIKOVÉ a může se v tom dítě utopit (no nekoukejte na mě, já se jako malá často nakláněla nehlídaná do sudu na sběr vody, vždycky jsem si našla cestu, jak vyšplhat k okraji, když o tom nikdo nevěděl, je štěstí, že tady jsem... na sudy pod okapem ze stříšek se obvykle zapomíná). Jakákoliv taková plocha znamená, že NEMŮŽETE DÍTĚ NECHAT V ZAHRADĚ NIKDY SAMOTNÉ. Vždyť batole se utopí i v minijezírku, když tam zapadne hlavou a stačí jen chvilka. My je v zahradě samotné nenecháváme, protože minijezírko (2x1m) tam bylo už rok před narozením prvního syna. Vždycky v naší zahradě to riziko utopení dítěte bylo a tak jsme k tomu přistupovali. Když jsme si udělali větší okrasné jezírko, taky to znamenalo neustále hlídat děti na zahradě. Každou návštěvu varuji a s každým dítětem, které někdy hlídám spolu s našimi, na tu zahradu prostě jdu. A ano, člověk si ani nemůže odběhnout na záchod (nebo na to prostě musí nahnat děti domů), ale to je realita. Není to tak pohodlné jako na zahradách bez vodních a jiných nebezpečných prvků. Naše děti nemají svobodu být na zahradě samy. Nejsou samy ani na zahradě u tchýně, kde je malý nadzemní bazén. A přijde mi, že doufat, že kryt bazénu tohle riziko sníží a člověk může být "v pohodě" je bláhové. Jednou ta voda k utopení na zahradě je a nemyslím, že kryt je záchranou. Nemáme ho a nebudeme ho mít. Naše zahradě je prostě vždycky pro děti nebezpečná (už jen tím okrasným jezírkem a sudy na vodu) a přesně takhle k ní přistupujeme a nenecháváme tam děti hrát bez dozoru dospělých. Takhle jsme si to vybrali.

3) náročná údržba. Lidi si kryty bazénů pořizují, aby do nich nepadal prach, pyl a listí a lépe je udrželi čisté. Protože udržet bazén čistý je asi dost obtížné. Tchýně má jen ten nadzemní s kyslíkovými tabletami a někdy ho musí znovu vypustit a napustit i třikrát za sezónu. Právě proto si pořizujeme biobazén s technologií Hydrobalance, aby nám tu údržbu řešil ten filtr založený na biofilmu. Jo, má to hodně pravidel (nesmí tam fosfor z některých materiálů a nebo třeba na bosé noze zachycená kulička hnojiva trávníku a nedejbože tam nesmíte vylít coca colu ;-) ), ale funguje to velmi dobře. Samozřejmě se nečistoty vysávají jezírkovým vysavačem (nejlíp pak robotickým, což bude trvat, než na něj našetříme), to se ale řeší i u bazénů.

4) utopená zvířata. Lidi, kteří nechali otevřený kryt bazénu nějakou dobu, popisují, že lovili z vody mrtvá zvířata. Mrtvé psy, kočky, lasičky, králíky ... To je smutné. Naproti tomu v diskuzích jiní lidé píšou, že mají nekryté bazény už desítky let a mrtvé zvíře žádné. Jejich psi a kočky žijí a ti majitelé nechápou, jak se tam někomu zvířata mohou topit. Ono je to asi o něčem jiném. Záleží na pozici bazénu, na tvaru, na tom, jestli mají zvířata kde jinde na zahradě pít. Jestli vedou do bazénu nějaké schody či je tam mělčí zóna (dělá se u biobazénů a koupacích jezírek). U nás je to jednoduché, děláme biobazén vyvýšený (jsme ve svahu a jinak to ani nešlo a líbí se nám to víc), takže se do něj zvíře může dostat jedině z malého místa z terasy. A tam budou pozvolné schody a malá mělčina, kde se zvířata mohou napít a mohou vylézt. I když ale očekávám, že budou pít z našeho spodního okrasného jezírka s rostlinami, kde obvykle všechny cizí kočky z okolí a ježci a bůhvi kdo všechno další pije...  prostě máme jiné místo, kde se zvířata mohou napít a netopí se tam. Psa ani vlastní kočku nemáme a neplánujeme. Přátelé mají koupací jezírko na zahradě už sedm let a ani psi, které hlídali, ani jejich kočka ani jiná zvířata se jim tam neutopila. Ale právě u bazénu, který má kryt a tudíž jasně daný ohraničený kraj jen třeba se schůdky (aby tam ten kryt šel dát), bych to riziko právě čekala velké. Biobazény, které krytí nemají a mívají mělčiny s  rostlinami a různé schůdky a organické tvary apod., budou pro zvířata bezpečnější.

Tak, snad jsem vám tady sepsala moje úvahy o krytech na (bio)bazény a vysvětlila proč zrovna my ho nemáme a nebudeme mít. A jak přistupujeme k bezpečnosti dětí na zahradě s nebezpečnými vodními plochami. Takže až někdo bude mít na sociálních sítích spasitelský komplex a bude mi tvrdit, jak je pitomé nemít nad bazénem kryt, nechť si nejdřív přečte tohle moje povídání a pak teprve něco vypustí z pusy.

Sdílení:

2 komentářů

  1. Zdravím, a nebude se tam ta voda kazit? Když ho ohřejete? Je to převi jenom bio, takže předpokládám, že čím větší teplota tak porostou třeba řasy. Když je biobazén na sluníčku, tak se taky ohřívá a sem tam trochu se ta řasa udělá, ale nic hrozného. Ale přihřívání??🤔

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Biobazény založené na technologii Hydrobalance právě s vyšší teplotou dokonce fungují lépe a právě se často kombinují s tepelnými čerpadly. Jen se nesmí překročit teplota 32 °C, to už je limitní s ohledem na ten biofilm a mikroorganismy. Taky to pro mě bylo překvapivé, ale vlastně čím vyšší teplota, tím vyšší šance, že tam žádné řasy naopak nebudou. Ono na ten výskyt řas má v biobazénu typu IV. větší vliv ten obsah fosforu, co se musí hlídat a pak se musí hlídat dostatek dusíku. Protože při nedostatku dusíku se nemůže odbourávat fosfor (a musí se přidat do biobazénu přípravek od Hydrobalance firmy právě s tím dusíkem...). Dalo mi zabrat to všechno nastudovat a dohledat informace, ale pochopila jsem, že biobazén typu IV bude fungovat poměrně dost odlišně od našeho obyčejného okrasného jezírka, co máme na zahradě dole. Něco málo o té technologii Hydrobalance jsem zkusila sepsat tady, kdyby Vás to více zajímalo: http://www.vysnenazahrada.cz/2024/07/jak-jsme-vybirali-technologii-pro-nas.html

      Vymazat