Jak jsem vyráběla domácí jutový kryt pružin naší trampolíny

Kryt pružin obvykle prostě s trampolínou koupíte. Je to taková ta plastová věc, která chrání pružiny a díky které dětem nepropadnou nožičky mezi pružiny. Před osmi lety jsme jeden takový s naší "zakopanou" trampolínou pořídili (Jak jsme si zakopali trampolínu (2016)). Děti po něm běhaly dokolečka a nesundávali jsme ho ani v zimě (jen z něj a z trampolíny shrnovali sníh). Vydržel nám dobrých šest let, než se po krajích začal trhat. Ach, kdybych věděla, jak tristní jsou náhradní kryty pružin, možná bych ho tehdy ještě sešila, aby další dva roky vydržel....

Někdo o volných večerech háčkuje a plete svetry a čepice, já vyplétala kryt z pružin z juty...

Koupili jsme si náhradní kryt pružin za nějakých 1200 Kč a nevím proč jsme očekávali, že opět vydrží nějakých šest let... no to ani omylem. Úplně se vydrolil už za rok a půl. Rozpadal se na malé plastové kousky, brrrr, fakt nesnáším plast v zahradě a tak ta příšernost musela hned do popelnice... sbírala jsem každý ten kousek jen, aby nezůstal v zahradě. A naše trampolína zůstala holá (a nebezpečná, dětem tam mohly zapadnout nožky).

Takhle vypadá "nahá" trampolína bez krytu pružin. Děti samozřejmě naházely pod trampolínu balonky a hračky a blbě se nám všechno vytahovalo.

Chvíli mi trvalo, než jsem začala přemýšlet o náhradním řešení. Abyste věděli, nehodlám už utrácet další tisícovku za nějaký pochybný kryt pružin, který vydrží sotva rok. Tohle prostě dál nejde. Musí existovat řešení z přírodních materiálů.... a tak jsem si pořídila prostě obyčejné jutové pásky a zkusila to z nich. Koupila jsem je tady: https://juta-eshop.cz/jutove-pasky-prirodni-15-x-2500-cm/, mají 15 cm šířku a jedna role je dlouhá 25 metrů. 

Zkouším to s jutovými pásy...

Provlékla jsem je cik cak pružinami a zavázala kolem kraje. Po částech, dvojitě pro větší pevnost. Dalo to celkem dost práce, někde mi vznikly mezery, které jsem prostě "nějak" poprovlékala a zavázala, aby bylo každé místo pokryté. Vystačily mi na to dvě role těch jutových pásů a trošičku ze třetího, tedy 50-55 m toho 15 cm širokého pásu. Jedna role stojí kolem 210 Kč, takže na tenhle můj přírodní jutový kryt pružin padlo nějakých 450 Kč. 

Základní omotání juty kolem pružin, tu "díru" vpravo jsem pak ještě dořešila a domotala.

Nedělám si iluze o dlouhé životnosti té juty, v zimě dostane zabrat a v dešti taky. Ale pokud vydrží aspoň rok, tak je to pořád levnější než nový plastový kryt pružin, který nic nevydrží. Budu přinejhorším dávat ročně jen 450 Kč namísto 1200 Kč a holt jedno odpoledne trávit opravami a motáním juty kolem pružin. Sama jsem zvědavá, jak to bude nebo nebude fungovat. Jedno je ale jisté - z mého nového systému nepadají do zahrady žádné kousíčky plastu a bordela.

No a děti samozřejmě chtěly i nějakou "barvu", tak jsem nakonec ještě objednala i dva barevné užší dobarvované jutové pásky, které byly ve slevě. No je jasné, že tohle každý rok dělat nebudu a je jasné, že po dvou deštích ta barva bude zpátky "jutová", ale nakonec jsem udělala klukům radost.

Kluci chtěli i "barvu", tak jsem dokoupila tenké barevné jutové pásky na "ozdobu", byly ve slevě. Tohle ale při domotávkách už dělat nebudu.

Výsledek i s těmi barevnými páskami vidíte na té první fotce nahoře. Můj DIY jutový kryt pružin trampolíny. No jsem fakt zvědavá na tu výdrž.

Celý náš odpočinkový koutek ze z"zakopanou" trampolínou, v závětří převislých moruší a stříhaného bukového živého plotu.

Naše "zakopaná" trampolína je na zahradě po těch 8 let nejvíc využívaným herním prvkem pro děti. Synové mají 10 a 5 let a stále u nich trampolína "vede". I jejich kamarádi s nimi tráví skákáním nejvíc času. V létě na ní pozorujeme večer hvězdy nebo prostě jen tak odpočíváme, kluci si na ni křídami kreslí silnice a obrázky (Hrátky s trampolínou). Na podzim je to krásně vyhřáté místo v závětří, na kterém je za slunných dní fakt dobře. Jsem ráda, že ji na zahradě máme a takto "zakopanou". 

Štítky:

Sdílení:

0 komentářů